+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Emotionele blokkade, wat is dat?

Een emotionele blokkade is wanneer we ons terugtrekken in onze relaties in plaats van onze onopgeloste problemen onder ogen te zien, kunnen er blokkades ontstaan. We gaan niet door onze pijn heen, verwerken het niet of genezen ervan. In plaats daarvan begraven we het en vegen het onder het tapijt, zodat we kunnen vergeten dat het bestaat. Het ongemak en het gewicht van onze moeilijke emoties zijn angstaanjagend voor ons, dus gaan we ze vermijden. Als we deze emoties echter niet voelen, kunnen we er niet van genezen. Vanuit deze weerstand ontwikkelen zich emotionele blokkades.

Emotionele blokkades zijn de belemmeringen die ons ervan weerhouden creatief te denken om onze doelen te bereiken en problemen op te lossen. Veel mensen gaan doorgaans normaal door het leven, maar hebben last van een emotionele blokkade in een specifiek aspect. Ze hebben bijvoorbeeld een bloeiend sociaal leven op hun werkplek, zijn vriendelijk en graag gezien, maar als het gaat om een intieme of romantische relatie hebben ze een emotionele blokkade die hen niet toestaat om hierin ook stappen te maken. Anderen kunnen floreren in relaties en vriendschappen, maar hebben moeite op de werkplek.

Simpel gezegd, gemiddeld genomen kan alles min of meer oké zijn, maar íéts weerhoud de persoon zichzelf te zijn. Ze geven er dan vaak de voorkeur aan om alleen hun “mooie” gezicht aan hun omgeving te laten zien, maar daar zit een masker erover, waarachter ze zich veiliger en beschermd voelen.

Emotionele blokkades, wat zijn het?

Emotionele blokkades ontwikkelen zich vaak vanwege angst, onzekerheid of een minderwaardigheidscomplex.

Typisch gedrag van iemand met een emotionele blokkade omvat het vermijden van activiteiten of gebeurtenissen uit angst om fouten te maken, veel nervositeit, angst voor afwijzing, verlegenheid, gebrek aan motivatie. Men focust op het negatieve en is niet in staat om oplossingen te zien. Men vervalt vaak in jaloezie, afgunst, oordelen en veroordelen in plaats van te begrijpen en daadkrachtig te willen en kunnen veranderen.

Als we emotioneel geblokkeerd zijn, hebben we geen gezonde relatie met onze emoties (blij, boos, bang en bedroefd) en of gevoelens. We kunnen ze niet uitdrukken of communiceren. Sterker nog, we hebben er moeite mee om ze te begrijpen, onze emoties maken ons zeer onrustig en we kunnen ze niet verwerken. Hoe harder we er tegen vechten hoe overweldigender ze worden. We zijn dan snel getriggerd waarop anderen dan weer heftig kunnen reageren. Zelf halen we uit naar mensen om ons heen of schaden we onszelf.

Anderen merken misschien dat ze zich naar terugtrekken, niet in staat om met uitdagende emoties om te gaan. Deze emoties laten ons in stilte lijden en we houden onze gevoelens voor onszelf. Onze blokkades veroorzaken intense emotionele schommelingen, steile stemmingswisselingen en moeilijke episodes van depressie en angst. We kunnen zelfs storingen ervaren in onze mentale en emotionele gezondheid.

Onszelf genezen door onze emoties te voelen

We kunnen onze emotionele blokkades opruimen en ze helen door onszelf toe te staan ​​onze emoties te voelen. Door onze innerlijke kracht en moed op te roepen, kunnen we gevoelens onder ogen zien die we eerder niet durfden toe te laten. We kunnen zelfs onze “begraven” emoties blootleggen en ze naar de oppervlakte laten komen na jaren van onderdrukking. Als het alleen niet lukt kun je deze uitdaging met jezelf aangaan met de hulp van een therapeut of life coach.

Ik gebruik hiervoor onder andere een interventie die Flash Technique heet. Dat is een verbeterde vorm van EMDR waarbij je niet in een herbeleving hoeft. Hoe meer we onze emoties op een gezonde manier verwerken, hoe meer we er vrede mee kunnen sluiten en vooruitgang kunnen boeken in ons herstel.

Want, hoe groot je emotionele blokkades ook zijn geworden, er is een oplossing!

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Ga naar de inhoud