+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Flash Technique is een vorm van EMDR zonder herbeleving

Flash Technique – Ga zonder de pijn en het gevecht van een herbeleving aan het werk met je angst, trauma, of verdriet.

Het zijn angsten en gedachten waar je vaak al jaren mee worstelt en die je uit alle macht probeert weg te drukken. En ze krijgen niet alleen steeds meer grip op jou, maar ook op de mensen om je heen.

Het probleem in het conventioneel therapeutisch oplossen van angsten en trauma’s is dat je weer “contact moet maken” met je trauma, het moet herbeleven. En de angst zorgt er nu nét voor dat je dát niet wilt of kunt!

Dat hoeft ook niet (meer)!

Flash Technique een verbeterde vorm van EMDR

Flash Technique is een verbeterde vorm van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Volgens het Amerikaanse Trauma Institute & Child Trauma Institute is de Flash-techniek een verbetering over EMDR omdat de focus van de cliënt op het trauma maar een oogwenk is. Hierdoor is er veel minder leed ten opzichte van pijnlijke herinneringen. Het leed wordt ook zeer snel en pijnloos verminderd.
De Flash-techniek (FT) is een therapeutische interventie voor het verminderen van de stoornis die gepaard gaat met traumatische of andere verontrustende herinneringen.

In tegenstelling tot veel conventionele traumatherapie-interventies, is Flash Technique een minimaal indringende optie waarbij de cliënt niet bewust bezig is met de traumatische herinnering. Hierdoor kan de cliënt traumatische herinneringen verwerken zonder angst te voelen.
Flash Technique is effectief bij het verminderen van het verstoringsniveau dat gepaard gaat met ernstig pijnlijke herinneringen, soms in slechts tien tot vijftien minuten. Net als EMDR maakt Flash Technique gebruik van oogbewegingen en afwisselend tikken en is ontworpen om onverwerkte traumatische herinneringen in de hersenen op te lossen.

Flash Technique 3Flash Technique 4Flash Technique 5

Flash Technique kan worden gebruikt als aanvullende interventie om een verscheidenheid aan trauma-geïnformeerde psychotherapieën sneller en beter te verdragen. Het kan kinderen en volwassenen van alle leeftijden helpen. Het is nuttig bij een breed scala aan klachten, waaronder angst, PTSS, obsessief-compulsieve stoornis, milde en ernstige dissociatie, depressie en meer.

De cliënt zal gevraagd worden zich slechts een fractie van een seconde met de traumaherinnering te identificeren. Dus geen complete associatie met de herinnering en ook geen herbeleving!

Een principe dat ten grondslag ligt aan de Flash Techniek is dat onopgeloste traumatische herinneringen verantwoordelijk zijn voor de meeste niet-organische symptomen. Nadat het ‘doelgeheugen’ (de belemmerende

herinnering) is geïdentificeerd, zal de therapeut de cliënt vragen zijn of haar aandacht te richten op een positieve, fijne en veilige herinnering, afbeelding, activiteit, muziekstuk of visualisatie. Terwijl hij/zij zich blijft concentreren op deze positieve afleiding, wordt de cliënt periodiek gevraagd om die focus even te onderbreken. De verwerking van het doelgeheugen wordt bereikt zonder dat de cliënt bewust aandacht besteedt aan de oorspronkelijke storende herinnering.

Ik gebruik in situaties met enorme angsten en trauma’s de Flash-techniek (FT een verbeterde vorm van EMDR), om de verstoring die gepaard gaat met traumatische of andere verontrustende herinneringen te verminderen. Het is een verbetering ten opzichte van EMDR omdat de focus van de cliënt op het trauma slechts een oogwenk is. Hierdoor is er veel minder leed in verhouding tot pijnlijke herinnering. Het effect is enorm!

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Ga naar de inhoud