+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Trance, wat is dat nou eigenlijk?

Trance een heel normaal alledaags verschijnsel.

Trance 6 Iedereen die weleens helemaal verdiept is in wat hij doet, bijvoorbeeld het lezen van een boek herkent het. Maar ook diegene die vaak een zelfde route aflegt. Je realiseert je ineens dat je een “stukje van je weg gemist” hebt. Je hebt dat stuk niet bewust meegemaakt of in je opgenomen. Toch ben je wakker en alert en zou er iets bijzonders zijn gebeurd, zou je het ook echt wel waargenomen hebben.

Het is een toestand van half- of semi- bewustzijn waarin een persoon zich niet of minder van zichzelf bewust is ofwel niet of minder reageert op prikkels van buitenaf. Maar men slaapt niet en is ook niet bewusteloos. In trance is men in staat een doel na te streven en te realiseren. Men kan aanwijzingen navolgen van een andere persoon (indien aanwezig) die het veroorzaakt.

Gewenste Trancetoestanden.

Deze kunnen worden bereikt door o.a. langdurig herhalen van een zelfde beweging, door jezelf mee te laten nemen in een dagdroom, bij meditatie maar ook door het beluisteren van muziek of als je in vervoering raakt door iets moois. Al deze manieren kunnen worden ingezet met het oog op ontspanning, genezing, intuïtie en inspiratie.

 

Onbedoelde, niet gewenste toestanden.

Het kan echter ook onbedoeld veroorzaakt worden door te weinig slaap, zuurstof- of voedseltekort of door hele hoge koorts. Ook drugs en medicatie kunnen de oorzaak zijn. Het zijn allemaal toegangspoorten tot de onbewuste of onderbewuste geest. De voordelen worden onderzocht door medisch en wetenschappelijk onderzoek. Veel tradities en rituelen maken er gebruik van. Het heeft ook een functie in religie en mystieke ervaringen.

Het kan in sommige gevallen ook een symptoom zijn van een psychische aandoening, dan vaak gediagnosticeerd als dissociatieve stoornis niet anderszins omschreven (DSM-IV-code 300.15) of trance- en bezetenheidsstoornis (ICD-10-code F44.3).

Efficiënter gebruik maken van de hulpbronnen van de geest

Trance 4Trancecondities omvatten alle verschillende gemoedstoestanden, emoties, en stemmingen die mensen ervaren. Alle activiteiten die wij als mens ondernemen, omvatten het filteren van informatie die via onze zintuigen waargenomen wordt. Dit beïnvloedt het functioneren van de hersenen en het bewustzijn. Daarom kan trance worden opgevat als een manier waarop de geest de informatie filtert en dit kan veranderen om efficiënter gebruik te maken van hulpbronnen van die geest.

Hypnose is een van de manieren om in trancestaat te raken. Het is goed om duidelijk te zijn over het feit dat hypnose niet het zelfde is, maar slechts één manier om het te bereiken. Waarom dit belangrijk is, is omdat bij persoonlijke verandering trance erg belangrijk is, terwijl hypnose slechts één methode is om deze belangrijkste staat te bereiken.

 

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Ga naar de inhoud