+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Bedroefd, een van onze zwaarste emoties.

Bedroefd, droefheid, verdriet. Ze tellen tot de zwaarste emoties. Het kan variëren van teleurstelling tot depressie en tranen zijn het duidelijkste signaal.  Ook boosheid, isolement en buikpijn kunnen uitingen van verdriet zijn.

Het is een normale menselijke emotie. We zijn allemaal wel eens verdrietig of bedroefd geweest en we zullen het ook allemaal nog wel eens vaker zijn. Het is wat dat betreft ook een emotie die je niet uit je leven kunt bannen.

Alle emoties hebben een boodschap, zo ook bedroefd.

Verdriet en bedroefd laat zien dat je iets mist wat belangrijk en waardevol voor je was. Je voelt tranen opkomen of je krijgt een hol gevoel in je buik. Je verlangt alleen nog maar naar wat er niet meer is. Het lijkt wel alsof het nooit meer goed komt!

Als je iets kwijtraakt en je voelt je daar bedroefd over, dan weet je dat het belangrijk voor je was. Dat je daar waarde aan hechtte.

De functie van bedroefd is het verwerken van verlies en het aangeven van behoefte aan steun. Droefheid is in feite een herstelfase, waarbij we een verlies te boven komen.

Verdriet ervaren is dus een goed teken. Het wil zeggen dat je een rouwproces bezig bent, dat je de draad weer zal opnemen. Je probeert verbinding te maken met het verlorene op zo’n manier dat afstand nemen mogelijk wordt. Je kan je er best niet tegen verzetten. Het is er, en het is nodig.

Mensen zijn soms heel bang om verdriet toe te laten. Als je verdriet niet uit, kan het een loodzwaar gewicht worden, en veel te zwaar worden voor je lichaam.

De emotie Bedroefd begrijpen?     Bedroefd 5

Bedroefd/Verdriet is een emotie die doorgaans wordt gekenmerkt door een overvloed aan begeleidende gevoelens, zoals verlies, teleurstelling, desinteresse, een slecht humeur, hulpeloosheid en hopeloosheid. Oorzaken en percepties van verdriet kunnen per cultuur verschillen, aangezien de ideeën over verlies en verwachtingen van zichzelf en anderen enigszins verschillen van cultuur tot cultuur. Hoewel de oorzaken variëren, zijn de symptomen van verdriet over het algemeen hetzelfde van persoon tot persoon, en omvatten een slecht humeur, lethargie, sociale terugtrekking, periodes van huilen en afleiding.

Verdrietig zijn en je miserabel voelen roept in eerste instantie niets positiefs op, maar ook deze emotie heeft een belangrijke rol in ons sociaal functioneren en dus heel waardevol.

Wat is de functie van verdriet dan?

Zoals alle basisemoties, kan men zeggen dat verdriet een adaptieve functie heeft. Wanneer iemand verdriet ervaart, is er een focus op de gebeurtenis of omstandigheid die dat gevoel in de eerste plaats heeft veroorzaakt. Het is dan een motiverend hulpmiddel om die gebeurtenis of omstandigheid in de toekomst te vermijden. Een ander doel dat verdriet dient, is het versterken van sociale banden. Zichtbaar verdriet bij één persoon kan gevoelens van empathie oproepen en steun krijgen van anderen, waardoor banden worden versterkt. Alles wat dient om sociale binding aan te moedigen en te versterken, kan als een evolutionair voordeel worden beschouwd. Mensen zijn relationele zoogdieren, wat betekent dat we ons gevoel van betekenis en doel ontlenen aan verbinding met anderen.

Verdriet moedigt sociale binding aan door het oproepen van empathie. Sociale binding is een sleutelelement in sociale betrokkenheid, onze menselijke benadering om bedreigingen te vermijden. Om deze reden kunnen we zeggen dat verdriet een overlevingsfunctie heeft.

Verdriet heeft ook een persoonlijke functie. Het verplaatst iemands aandacht en focus naar het zelf, en motiveert hen om hun prioriteiten te evalueren. Een evaluatie van iemands wensen en doelen volgt vaak op verdriet, omdat er een neiging is om afkeer van de emotie te hebben.

Het effect van verdriet

Net als de andere basisemoties wordt verdriet gekenmerkt door fysieke uitingen. Een veel voorkomend en betrouwbaar teken van verdriet is de opkomst

Bedroefd 2

van de binnenste hoeken van de wenkbrauwen, het hangen van de bovenste oogleden en het naar beneden trekken van de hoeken van de lippen. Lichamelijke gewaarwordingen die gepaard gaan met verdriet zijn onder meer een beklemming van de borstkas, een zwaar lichaam en tranende ogen. Verdriet heeft ook invloed op iemands houding. Een verlaagde of gebogen rug en een neerwaartse of verre blik zijn typische houdingskenmerken van verdriet.

Enkele afgeleide emoties van bedroefd en verdriet zoals die in het Emotie Panorama* gebruikt worden zijn:

  • Moe
  • Beschaamd
  • Onzichtbaar
  • Minderwaardig
  • Gekwetst
  • Stom
  • Eenzaam
  • Depressief

Al deze emoties ze horen simpelweg bij het leven en zijn dus niet alleen maar negatief.  Het is bovendien niet gevaarlijk. Met uitzondering van de laatstgenoemde. Een depressie is namelijk een abnormale vorm van verdriet waar wel degelijk professionele hulp bij gewenst is.

Depressie laat zich zien in vele vormen waarbij een depressieve periode de meest voorkomende en algemeen herkenbare is. Hier een paar wezenlijke verschillen tussen verdriet en depressie.

Verdriet Depressie    
  • Kortdurend
  • Minimaal twee weken aaneengesloten
  • Nog wel plezier in bepaalde dingen
  • Geen plezier meer kunnen vinden
  • Duidelijke aanleiding
  • Geen duidelijke aanleiding
  • Soms betere momenten
  • Aanhoudend negatief gevoel

Vraag je je af of je nu gewoon erg verdrietig ben of misschien toch depressief. Ben je er ongerust over? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Hij kan je verder verwijzen voor hulp.

 

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Ga naar de inhoud