+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

EFT Emotional Freedom Technique

EFT Emotional Freedom Technique is een effectieve methode die steeds meer belangstelling krijgt vanwege de goede resultaten bij blokkades, stress gerelateerde-, pijn- en angstklachten.

Emoties, herinneringen en overtuigingen die je hebt opgeslagen in je lichaam, laat je letterlijk los door deze ‘emotionele acupressuur’. Stress veroorzaakt vele lichamelijke, psychische en emotionele klachten en problemen. EFT is een veilige methode waarmee deze problemen effectief en relatief snel kunnen worden opgelost. Ontelbare praktijkvoorbeelden hebben aangetoond dat EFT een zeer effectieve techniek is, zelfs voor het behandelen van blokkades, fobieën en pijn. Hiervoor zijn in de regel beduidend minder sessies nodig dan de reguliere therapievormen en de kans dat de klachten terugkomen is klein.
EFT Emotional Freedom Technique

EFT Emotional Freedom Technique Werkwijze

EFT combineert elementen van cognitieve therapie, somatische interventie en korte blootstellingstherapie.
EFT bestaat uit het tappen/kloppen op een aantal meridiaan- acupressuurpunten op je gezicht en romp. Meridianen zijn energiebanen zoals deze benoemd worden in de Oosterse geneeskunst. Deze punten zijn plaatsen met een bijzonder hoge concentratie aan (mechano)receptoren, vrije zenuwuiteinden en zenuw- en bloedbanen.

Het kloppen op deze punten op het lichaam veroorzaakt een mini-REM-toestand in de hersenen. Dit reorganiseert hoe we emoties en informatie opslaan en verwerken.

Op het moment dat een emotie/prikkel (her)beleefd wordt, gaan er verschillende signalen naar o.a. de amygdala, hippocampus, orbitofrontale cortex en verschillende andere structuren van het centrale zenuwstelsel.

Wanneer er dan gelijktijdig getapt/geklopt wordt, sturen de receptoren die gevoelig zijn voor druk op de huid een tegengesteld signaal via het ruggenmerg, eerst naar het achterste gedeelte en van daaruit naar andere gebieden in de onderste rand van de grote hersenen (het limbisch systeem). Deze gebieden zijn betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen.

De interactie van deze signalen veroorzaakt een verschuiving in de biochemische basis van het probleem (de angst, de emotie, de pijn, het gevoel). Het signaal dat wordt verzonden door het tappen/kloppen komt als het ware in botsing met het signaal dat wordt geproduceerd door na te denken over het probleem. Dit zorgt voor ruis in het emotionele proces waardoor het probleem zijn lading verliest en niet langer voor belemmerende symptomen zorgt.

Het is hierbij niet nodig om bijvoorbeeld een nare herinnering met dezelfde intensiteit te herbeleven. Je gaat stap voor stap door het proces en de behandelaar bewaakt de veiligheid. Je ervaart zelf meteen het effect. EFT is ook te gebruiken als zelfhulpmiddel of “onderhoudsmiddel” na een behandeling.

EFT Resultaat en bruikbaarheid

Door het ontladen van allerlei ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen, sensaties en overtuigingen in positieve zin. Je durft weer in de lift, naar de tandarts of te vliegen. Je slaapt weer beter, je lijf voelt weer beter, je prestaties en concentratie verbeteren en je kunt meer genieten van het leven.

EFT is toe te passen bij emotionele of mentale problemen zoals angst en fobieën, somberheid en depressie, psychosomatische klachten, lichamelijke klachten, blokkades, persoonlijke ontwikkeling, belemmerende overtuigingen en het verbeteren van o.a. sportprestaties.

Emotional Freedom Technique heeft bij het overgrote deel van de mensen effect. Het effect is afhankelijk van verschillende factoren waaronder het soort klachten en de complexiteit er van. Als je start weet je al heel snel of het ook voor jou werkt, mits het goed wordt toegepast. Het is goed om je te realiseren dat je met EFT als zelfhulpmethode niet altijd dezelfde resultaten behaalt als samen met een gekwalificeerd therapeut.

Persoonlijke ervaring

Het is tijdens mijn opleiding op mijn pad gekomen en na de eerste uitleg was ik best sceptisch. Dus toen er gevraagd werd of er in de groep iemand was met een probleem dat hij/zij op wilde lossen in een demonstratie van de interventie heb ik gelijk mijn hand opgestoken. Ik had namelijk een enorme tandartsfobie. Ging al meer dan 20 jaar naar een gespecialiseerde “Angst en Pijn Kliniek” waar ik de hoognodige ingrepen alleen onder narcose onderging. Ben als kind zelfs eens op weg naar de tandarts uit de rijdende auto van mijn vader gesprongen. Mooie uitdaging dus voor deze demo!

Drie kwartier en heel wat tranen en ontlading later kwam ik uit de EFT interventie en wist ik gewoon dat de angst en paniek voorbij waren. De herinnering was er nog, maar de lading was er af. Weg! Proef op de som heb ik een nieuwe tandarts in de buurt gezocht (want ik reed ook altijd nog 130km enkele reis om bij die speciale kliniek te komen).

EFT 3Sindsdien heb ik heel wat uurtjes in de tandartsstoel doorgebracht om mijn gebit weer helemaal tip-top in orde te krijgen. Zijn er vullingen vervangen, zenuwbehandelingen gedaan en kronen geplaatst. Gewoon met een prikje, een “huis tuin en keuken” verdoving. Ik slaap de nachten voordat ik moet gaan en hoef niet 3 of meer sprintjes te trekken naar het toilet zo vlug ik de tandartspraktijk in loop. Ik ben zelf ook nog steeds verbaast hoe snel en effectief die EFT behandeling van nog geen uur is geweest.

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Naar de inhoud springen