+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Blij Bang Boos Bedroefd – allemaal emotie

De 4 B’s – Emoties: Blij, Bang, Boos en Bedroefd.

Geen van onze emoties is niet goed of fout! Wel hebben we in onze maatschappij de neiging om bijvoorbeeld de emotie Blij als positief te bestempelen en Boos als negatief. Maar allemaal hebben ze het recht en de noodzaak om te zijn, want ze hebben allemaal hun eigen functie. We hebben bij elk van de 4 kernemoties ook een heel scala en gradaties. Allemaal met een eigen woord om de emotie van het moment weer te geven.

Voelen en niet te veel nadenken!

4-Bs-Boos-Blij-Bang-Boos-en-BedroefdJe hoeft niet constant na de denken welke specifieke emotie heb ik nu. Een goed begin is aan het werk te gaan met de 4 basis emoties en te weten dat de andere emoties vooral ontstaan doordat je “er teveel over nadenkt”. Als je ze kunt terugbrengen naar 1 van de 4 is dat al heel goed, kun je makkelijker gaan groeien en is je emotionele ontwikkeling al een stuk eenvoudiger. In de pure vorm zijn de vier basisemoties heel waardevol. Het werkt dan ook het beste om deze gevoelens te omarmen voor wat ze zijn. Ze zijn er om gevoeld te worden. Meer niet. Nu voel je dit en straks voel je weer iets anders. Ze komen en gaan.

Helaas is het vaak zo dat mensen hun gevoelen verwarren met hun identiteit. Je ‘bent’ geen blij mens. Je bent een mens die vaak blijheid ervaart. Net zoals je geen boos mens bent, maar wel geregeld boosheid kunt ervaren. Alle gevoel, dus alle emoties gaan voorbij, ze zijn tijdelijk. Plak jezelf op basis van wat je voelt dus geen label op. Je reageert misschien angstig, maar je bent geen bangerik!

Als je veel moeite hebt met het herkennen en erkennen van je emoties kan dat leiden tot emotionele blokkades. Dit kan een enorme belemmering vormen in de dagelijks functioneren die ons ervan weerhoud creatief te denken om onze doelen te bereiken en problemen op te lossen.

Als je de verschillende emoties die je voelt accepteert en ze erkent in de gevoelens van anderen dan is dat een mooi onderdeel van je emotionele ontwikkeling. Je emoties zijn als de 4 poten van een stoel, om niet te wiebelen of om te vallen moet er balans tussen zijn. Indien je je gevoel begrijpt en accepteert, kun je makkelijker jezelf zijn. Ook heel erg belangrijk voor kinderen. wat je voelt, is het makkelijker om jezelf te kunnen zijn. Dat geldt voor jou, maar zeker ook voor je kinderen.

EmotiesIk werk als het over emoties gaat graag met het emotie Panorama. Het is een “toer” langs alle verschillende emoties en waar ze allemaal voor staan en voor dienen. Het is een systeem ontwikkeld door Drijfveerkracht waarin een set met blokken onze meest herkenbare emoties beschrijven, verdeeld over de 4 B’s. Hiermee kun je de emoties die spelen in een bepaalde situatie heel goed in beeld brengen.

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Naar de inhoud springen