+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

ADD wat is dat nou eigenlijk?

ADD is de afkorting van Attention Deficit Disorder. De officiële naam in het diagnostische classificatiesysteem DSM V is ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overwegend onoplettendheid type’.

Het is een aangeboren aandoening die wordt gekenmerkt door een aandachtstekortstoornis en concentratieproblemen. Hierdoor kunnen patiënten last krijgen van depressies, angststoornissen en slechte school- en werkprestaties.

ADD wordt veroorzaakt door een afwijking in de werking van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn moleculen die in de hersenen signalen doorgeven. Als je aan ADD lijdt, heb je een tekort aan de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Hierdoor wordt de informatie die naar de hersenen gaat minder efficiënt geregistreerd. Ook verandert de activiteit in bepaalde hersengebieden hierdoor. Voornamelijk de hersenactiviteit in het deel van de hersenen dat betrokken is bij functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing is minder. In ongeveer 75 % van de gevallen heeft het een erfelijke oorzaak.
Wat is ADHD

Symptomen van ADD

Het belangrijkste symptoom is het hebben van concentratieproblemen. Hierdoor heb je last van de volgende kenmerken:

  • Moeite met plannen en organiseren
  • Chaotisch en vergeetachtigheid
  • Moeite met het volgen van uitleg
  • Problemen met voltooien van taken
  • Emotionele wisselingen
  • Inactiviteit
  • Gebrek aan motivatie
  • Dromerigheid

Door deze kenmerken kan het een behoorlijke wissel trekken op je relaties en prestaties op je werk en school.

Hoewel de naam doet vermoeden dat het simpel is – iemand met ADD heeft concentratieproblemen zónder druk en impulsief gedrag erbij- ligt de praktijk veel ingewikkelder. Het verschilt namelijk in heel veel opzichten van mensen met ADHD.

Vanuit mijn opleiding en ervaring heb ik een zeer specifieke kijk op ADD (maar ook op ADHD. Eigenlijk alle gedrag dat we als minder gewenst ervaren en dat we als on-losmakend onderdeel van onze persoon zien).

De benadering is namelijk dat je het niet bent of hebt, maar dat je het doet! En als je die begrijpt en ook gaat voelen komt het allermooiste…….. dan kun je het ook laten!

Neem gerust contact met me op als je hier meer over wil weten/leren.

 

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Ga naar de inhoud