+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Familieopstelling, patronen ontdekken

Familieopstelling. Wat is een (familie) systeem?

Elke familie is een systeem. Een groep mensen met eigen (ongeschreven) regels en wetten. Welke plaats hebben jij en de anderen in je familie en hoe zijn jullie verhoudingen en verwachtingen onderling?

Familieopstellingen 8In je familie systeem word je onbewust meegetrokken in de overtuigingen, patronen en emoties die er binnen die familie zijn ontstaan. En niet alleen nu, maar ook de generaties voor jou! Al dat is vaak moeilijk te begrijpen en doorgronden waardoor er nog al eens chaos ontstaat in families die ook generaties lang mee genomen wordt.

Jij voelt je in je familie dan niet op je plek en snapt niets van de dynamiek die er heerst. Het lijkt dan onmogelijk om jezelf te kunnen/mogen zijn, wat bij jou weer kan leiden tot mentale en emotionele blokkades en klachten.

Familieopstellingen 7Wil je antwoorden krijgen waar je onbewust door beïnvloed wordt of waarom je steeds tegen de zelfde thema’s aan blijft lopen en gewoon niet lekker in je vel zit?  Dan is een opstelling een effectieve en helende manier om de onbewuste patronen van je familie (je systeem van herkomst) te onderzoeken.

Hoe werkt zo’n familieopstelling met representanten?

Tijdens een familieopstelling met representanten kijk je, onder begeleiding van een ervaren opsteller, naar personen en gebeurtenissen binnen jouw familiesysteem die met elkaar verbonden zijn en van invloed kunnen zijn op het verleden, heden en toekomst.

Voor zo’n familieopstelling zijn naast jezelf en jouw vraag dan ook stand-ins nodig die iets of iemand vertegenwoordigen in de opstelling: representanten. Dit zijn mensen die jij niet hoeft te kennen, maar die voor de opstelling de personen uit jouw familie, representeren. Zij vormen het “wetende veld” waarin representanten zich precies zo voelen en gedragen als de personen die zij vertegenwoordigen. Soms gebruiken ze zelfs letterlijk dezelfde woorden of gebaren als de werkelijke familieleden. Alsof ze extra voelers hebben die allerlei berichten en informatie opvangen uit de “ziel” van de familie van herkomst.

Familieopstellingen 3Hoe komt een representant familieopstelling in contact met de gevoelens en ‘het weten’ van de voor hem totaal onbekende familie? Waar komt die informatie vandaan?

Het wetende veld

In een familieopstelling  openbaart zich een krachtenveld, waarvan niet precies bekend is hoe dit werkt. Bert Hellinger, grondlegger van familieopstellingen, noemt dit ‘het wetende veld’. In dit veld ervaren we wat er in het familiesysteem speelt. Het maakt de onbewuste verhoudingen en dynamieken zichtbaar.

Hoe gaat dat in zijn werkt?

Jij kiest, puur op gevoel, wie van de representanten welke persoon in jouw systeem representeert.

Familieopstellingen 5Je geeft deze representanten een plaats in het vertrek ten opzichte van elkaar, deels geholpen door de opsteller/begeleider.

Door de vragen die aan de representanten worden gesteld ontstaat er een situatie waarin de achterliggende onderdelen van het opstellingsthema aan het licht worden gebracht. Deze hebben betrekkingen op gevoelens en gedragingen van de verschillende familieleden naar elkaar en over de situatie. Hieruit komen dan de vaak onverwerkte gevoelens, verwarringen en verknopingen aan het oppervlak die onbewust en onbedoeld een belasting zijn en die de balans in het familiesysteem verstoren. Deze zijn mede verantwoordelijk voor de huidige klachten en mogelijke blokkade van de vraagsteller.

Familieopstellingen 4De opsteller/begeleider laat de verschillende representanten door “het veld” bewegen waardoor er balans komt tussen de verschillende personen (familieleden) die door de representanten vertegenwoordigd worden. Het effect hiervan is meestal direct merkbaar voor de vraagsteller en de sessie, die makkelijke 1 tot 1,5 uur kan duren kan worden afgesloten. In de dagen erna maar zeker ook op de lange termijn is het helend effect van de opstelling voor de vraagsteller merkbaar en voelbaar.

Dat klink allemaal best vaag!

Dit mag best een beetje vreemd en vaag lijken. De werking en energie van een opstelling zijn moeilijk uit te leggen, die moet je gewoon een keer meemaken. Dat kan in eerste instantie als toeschouwer van het proces. Mocht het je interesse hebben dan kun je na enige instructie ook opgesteld worden als representant.  Of kun je je eigen opstelling laten doen naar aanleiding van je eigen vraag.

Familieopstellingen 2Een opstelling doen is vooral heel veel voelen, dus je on- of onderbewuste het werk laten doen. En dat leidt tot mooie en helende inzichten.

Wil je een familieopstelling een keer meebeleven als observant of representant. Of wil je je eigen situatie een keer laten opstellen om mooie inzichten over jezelf te krijgen. Neem even contact met me op. In samenwerking met Theo Hoogink worden er regelmatig opstellingsavonden georganiseerd. Hier ben je van harte welkom. Hou ook de social media in de gaten voor de verschillende data.

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Ga naar de inhoud