+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Gevoelens en emoties – één pot nat? 1

Gevoel of emotie kom er maar wijs uit!

Wat zijn emoties?  4-Bs-Boos-Blij-Bang-Boos-en-Bedroefd

Stel je voor: je rent gehaast door het vliegveld om je vlucht te halen. Terwijl je je een weg probeert te banen door de menigte mensen die in de rij staan te wachten bij de veiligheidscontrole, spot je een oude vriend die je in tijden niet hebt gezien. Voordat je iets kunt zeggen, barst je in tranen uit van opwinding (en vergeet je de haast) terwijl je je vriend een stevige knuffel geeft.

Emoties zijn reacties op een lager niveau die plaatsvinden in o.a. de amygdala, die deel uitmaakt van het limbische systeem en de neocortex (bovenste deel van de hersenschors) die zich bezighoudt met bewuste gedachten, redenering en besluitvorming. Die reacties creëren biochemische en elektrische reacties in het lichaam die de fysieke toestand veranderen – technisch gesproken zijn emoties dus neurologische reacties op een emotionele prikkel.

De amygdala speelt een sleutelrol bij emotionele opwinding. Via hormonen kan het de afgifte van neurotransmitters (signaalstoffen) in de hippocampus (een gebied dat een grote rol speelt voor je geheugen) reguleren. Daardoor ervaren we emotionele herinneringen meestal als veel sterker en houden ze lang aan.

Emoties zijn fysiek en instinctief en leiden onmiddellijk tot lichamelijke reacties op bedreiging, beloning en alles daartussenin.

Wat zijn gevoelens? gevoel 1

Dat zijn de bewuste ervaringen van de hierboven genoemde emotionele reacties. Ze worden aangewakkerd door emoties en gevormd door persoonlijke ervaringen, overtuigingen, herinneringen en gedachten die verband houden met een specifieke emotie. Strikt genomen is een gevoel het bijproduct van je brein dat een emotie waarneemt en er een bepaalde betekenis aan geeft.

Hoewel we kunnen zeggen dat emoties irrationeel en onmiddellijk zijn en gevoelens het product zijn van een bewuste analyse van de situatie, is de waarheid dat emotie en gevoel niet op een eenzijdige manier kunnen optreden. Er is geen emotie zonder gevoel of andersom.

Emoties en gevoelens maken deel uit van wie we zijn en beïnvloeden in grote mate de beslissingen die we elke dag nemen. In veel gevallen zijn we ons niet bewust van de grote rol die ze spelen in ons dagelijks leven.

Nu weet je het verschil, maar veel belangrijker is hoe ermee om te gaan.

Vaak denken we dat we gevoelens en emoties niet echt onder controle kunnen houden. Maar we kunnen:

  1. de tijd nemen om te identificeren wat we voelen
  2. het een naam te geven
  3. het analyseren en beslissingen nemen over hoe ermee om te gaan.

Dit proces om te analyseren hoe we op gebeurtenissen reageren en of we er de juiste emotionele reactie op geven is heel belangrijk. Het is een stukje “emotionele zelfkennis” en is bovendien een van de componenten van de tegenwoordig zo populaire emotionele intelligentie.

Je eigen emoties, kennen, herkennen en erkennen is een waardevolle stap in zelfontwikkeling maar ook in het leren omgaan en/of oplossen van mentale en emotionele problemen. Ik gebruik hier onder andere het Emotioneel Panorama* voor. Een leuke, speelse maar zeer leerzame manier om je emoties eens te verkennen.

 

*Een interventie methode van Drijfveerkracht.

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Naar de inhoud springen