+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Trauma, wat is dat nou eigenlijk?

Letterlijk vertaald (uit het Grieks) is een trauma een wond. Een psychisch trauma, ofwel psychotrauma, is een psychische wond die kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Het ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden en geen plekje kunnen krijgen.

Verschillende gradaties

Een ernstiger trauma kan ontstaan wanneer iemand emotioneel, lichamelijk en/of seksueel is mishandeld of langdurig is verwaarloosd. Ook een uitzending naar een oorlogssituatie kan ertoe lijden. Het gevolg is vaak een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Of als iemand werkt bij politie, brandweer of ambulance en te maken kreeg met menselijk lijden, geweld of dreiging. De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft.

Trauma, wat is het?

Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met jezelf en anderen. Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid. Sommige mensen trekken zich terug en zijn somber. Anderen worden juist druk en verwachten heel veel van zichzelf.

Trauma kenmerken

  • Lichamelijke klachten, woede, schaamte, hyperactiviteit, slecht contact met vrienden en familie
  • Nachtmerries, concentratieproblemen, het steeds opnieuw herbeleven van de gebeurtenis
  • Prikkelbaarheid, zich onbegrepen en miskend voelen, spanningsklachten, schrikachtig-, dromerig-, of teruggetrokken gedrag
  • Isolement, relatieproblemen, problemen op het werk, alcohol-/drugsmisbruik
  • Bij kinderen: bang om gescheiden te worden van de ouders/opvoeders, verminderde schoolprestaties, opvallende gedragsveranderingen

Bron: GGZ Drenthe

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Ga naar de inhoud