Bang is een van de vier kern emoties. Een andere emotie die vaak gebruikt wordt is angst. Angst heeft net zo goed het recht en de noodzaak om er te zijn.
Wat is angst
Angstig en bang zijn is een natuurlijke, krachtige en primitieve menselijke emotie. Angst is een combinatie van een biochemische reactie en een hoge individuele emotionele reactie. De emotie angst zorgt voor veiligheid, je aandacht wordt verscherpt en je bent een stuk alerter waardoor je sneller reageert op het moment dat er gevaar is.
Ons lichaam reageert op een bepaalde meneer op angst door o.a. zweten en een verhoogde hartslag. Dit wordt ook wel de “vecht of vlucht” response genoemd. Het is de manier waarop je lichaam zich voorbereidt op het aangaan van een gevecht of vluchten. Wie geen angst kent gedraagt zich vaak roekeloos. Deze biochemische reactie een evolutionaire ontwikkeling. Het is een automatische reactie die cruciaal is voor onze overleving.
Bij iedereen anders
Iedereen heeft een andere emotionele reactie op stress (bang). In de meeste gevallen zorgt het gevoel ervoor dat je extra alert bent en de situatie het liefst vermijdt. Angst zorgt voor een deel voor dezelfde chemische reactie in ons brein als bij positieve emoties, het komt daarom voor dat angst in sommige situaties als leuk kan worden ervaren denk aan het gevoel bij een enge film of een snelle kermisattractie. Sommige mensen zijn echte adrenalinejunkies, zij zoeken constant de sensatie op met bijvoorbeeld extreme sporten of andere gevaarlijke situaties.
In andere gevallen kan het zijn dat de angst een zodanig negatieve reactie heeft opgeleverd dat elke situatie die de angst opwekt wordt vermeden. Deze angst kan natuurlijk voortkomen uit echte bedreigingen, maar het kan ook om ingebeeld gevaar gaan. Op dat moment werkt de angst niet voor maar tegen je. Wanneer dit gebeurt spreken we van een fobie, een angststoornis, of een Post-traumatische stressstoornis (PTSS).
Symptomen
Angst kan ook zorgen voor fysieke symptomen. Deze symptomen kunnen voor iedereen anders zijn. Een paar vaak voorkomende verschijnselen zijn:
- Pijn op de borst
- Rillingen
- Droge mond
- Misselijkheid
- Hoge hartslag
- Kortademigheid
- Zweten
- Trillend
- Misselijkheid
- Diarree
Naast de fysieke symptomen kan angst ook voor psychologische klachten zorgen namelijk overweldigd zijn, controle verlies of doodsdreiging.
Angststoornis
Een aspect van angststoornissen kan een neiging zijn om een angst voor angst te ontwikkelen. De meeste mensen voelen zich vaak bang tijdens een situatie die eng of bedreigend is. Iemand met een angststoornis wordt bang voor het ervaren van angst ook al is er op dat moment niks om angstig over te zijn. Deze persoon doet er alles aan om de situatie te vermijden. Vaak gebeurt dit dan in voor de meeste mensen normale omstandigheden denk aan pleinvrees en smetvrees.
Een fobie is een verdraaide angstreactie. De angst is gericht op een object of situatie die in werkelijkheid geen echt gevaar is. Heel vaak weet je zelf ook dat de angst onredelijk is, maar je kunt de reactie die je erop hebt niet tegenhouden of ongedaan maken.
Triggers en hulp
Angst is ongelooflijk complex. Sommige angsten kunnen het gevolg zijn van ervaringen terwijl andere misschien een angst zijn voor het verlies van controle. Weer andere angst kan optreden omdat ze lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals bang zijn voor hoogten omdat je je dan duizelig en/of misselijk wordt. Andere triggers voor angst zijn:
- Bepaalde specifieke objecten of situaties (spiders, slangen, hoogtes, vliegen, enz.)
- Ingebeelde gebeurtenissen
- Echte gevaar uit je omgeving. Zoals b.v. brand, geweld, overstroming etc.
- Het onbekende/toekomstige evenementen
Vaak vinden mensen het moeilijk om woorden te vinden bij de emoties die ze voelen. In het Emotie Panorama* – een interventie die ik gebruik als het gaat om het kennen, herkennen en werken met je emoties – worden ze uitgesplitst in:
- Angstig
- Bang
- Verward
- Onbekwaam
- Verlegen
- Hulpeloos
- Onzeker
- Onderdanig
- Afgewezen
Ondanks dat we deze emoties doorgaans als negatief ervaren hebben ze zoals je in dit blog gelezen hebt een belangrijke functie. Het is belangrijk dat we deze emoties niet wegduwen. Praat met je arts als je aanhoudende en overmatige gevoelens van angst ervaart of regelmatig bang bent. De arts kan dan in ieder geval doormiddel van onderzoek en tests een mogelijke medische aandoening uitsluiten en je doorverwijzen naar passende hulp indien dat nodig is
* Het emotiepanorama is een systeem bedacht door Drijfveerkracht.