+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

VitaKrachtig, grip op psychisch verzuim

Hoe krijgen we nu méér grip op het psychisch verzuim?

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van psychisch verzuim heeft vaak weinig te maken met het werk, de werkplek, de collega’s of de “baas”. In de meeste gevallen is ‘t het gevolg van zaken die zich in de privésfeer afspelen, levensgebeurtenissen.

Slechts als we spreken over werkdruk of werksfeer is het iets waar je als werknemer direct invloed op kunt hebben. Die overige oorzaken neemt je personeel “gratis en voor niets” mee de werkvloer op. En jij mag de rekening betalen. Dat klinkt oneerlijk en misschien is het dat ook, maar dat veranderd niets aan het feit dat de Nederlandse wet het toch zo regelt.

Psychisch verzuim 3In de kiem zijn deze levensgebeurtenis-problemen niet direct onoverkomelijk of gigantisch, maar niemand loopt er graag mee te koop dat ‘zijn partner weg wil’, ‘de kinderen onhandelbaar zijn’, ‘je het verdriet van een overlijden geen plaats kunt geven’ of er bijvoorbeeld ‘psychische problemen zijn in het gezin’.

De meeste werknemers zullen dan ook pas als alles uit de hand loopt openheid van zaken geven, en zelfs dan nog beperkt.

Begrijpelijk, maar jammer dat deze drempel er is. Want als dit soort problemen ontstaan door levensgebeurtenissen, in een vroeg stadium de juiste aandacht en begeleiding krijgen kan psychisch verzuim met langdurige uitval vaak voorkomen worden .

Hoe haal je deze drempel weg?

Als ik als werknemer eerst bij mijn baas of HR met “de billen bloot moet” voordat er gekeken kan worden naar hulp, dan laat 90+% van het personeel verstek gaan. Dan hoor je pas over de problematiek als iemand er met een burn-out (gemiddeld kost een burn-out in NL  momenteel €130.000) langdurig tussen uit valt. Of misschien hoor je wel nooit wat de reden was omdat het blijft hangen onder “privé” bij de (bedrijfs)arts.

Psychisch verzuim 6Daarnaast is het momenteel in het reguliere circuit zo dat je eerst met je problemen naar de huisarts moet. Als die je serieus neemt wordt er bijna standaard 6 weken “rust” voorgeschreven. Onze ervaring is dat’ in je uppie thuis op de bank’ nog maar weinig mensen hun problemen opgelost hebben. Zeer waarschijnlijk wordt je dan uiteindelijk doorverwezen naar de psychologisch praktijkondersteuner, en als die er niet echt wat mee kan, wordt je doorgezet wordt naar de reguliere GGZ. Waar je dan 20+ weken (als je geluk hebt) mag wachten voordat er iemand echt met je aan de gang gaat.

Maar er is een beter oplossing voor psychisch verzuim preventie!

Zo doen wij dat!

VitaKrachig biedt een service waarbij jouw werknemers, anoniem met een specifieke bedrijfscode, bij ons terecht kunnen voor een eerste gesprek/intake. Dit is gratis voor hen, maar ook kosteloos voor jou. Psychisch verzuim 1

Naar aanleiding van dat gesprek maken wij een bericht voor management of HR met de probleemstelling en de begeleiding die wij daarin kunnen bieden. Hier heb je als werkgever dus nog steeds het zeggen of je dit traject kan/wil ondersteunen. Zeg je daar ja op, dan is anonimiteit hebben we gemerkt, vaak niet meer zo belangrijk en kunnen we gaan zorgen dat iemand gangbaar blijft op zijn werkplek en weer beter in zijn vel gaat zitten, zodat hij zijn werk goed kan blijven doen. Wil iemand wel anoniem blijven, het resultaat is het zelfde, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk.

Wat kost jou psychisch verzuim preventie als je met ons samenwerkt?

VitaKrachtig wil voor echte impact graag dat jij de drempel naar hulp voor je werknemer zo laat mogelijk maakt. Daarom doen wij dat voor jou als werkgever natuurlijk ook! Samen werken we er aan om psychisch verzuim naar beneden te brengen.

Wij bieden daarom abonnementen op basis van je bedrijfsgrootte. Maar het komt er op neer dat je per jaar, voor je werknemer 9 euro cent per werkbare dag investeert voor zijn of haar duurzame inzetbaarheid.

Daarvoor garanderen wij binnen 5 werkdagen een intake gesprek met de werknemer zodra die zich meldt. Aangezien de problematiek als ook de oplossingen altijd maatwerk zijn rapporteren wij per omgaande naar management of HR met een specifiek op die werknemer gericht voorstel. Daar kun je als werkgever dan wel of niet mee instemmen.

Psychisch verzuim 2Bedrijfsgrootte:                                              Abonnement per jaar:

Tot 25   werknemers                –                     €   543

Tot 50   werknemers               –                      € 1086

Tot 100 werknemers              –                      € 2172

Meer dan 100 werknemers   –                     In overleg

VitaKrachtig is de combinatie van toegepaste Psychologie en NLP en Life Coaching. Onze ervaringen, opgedaan bij o.a. de Politie en het bedrijfsleven hebben we samen met onze passie, kennis en ervaring gebundeld voor Duurzame Inzetbaarheid. Onze focus ligt op werkgeluk, (psychische) verzuimpreventie en persoonlijke ontwikkeling.

Wij willen vooral het MKB “aanzetten” om de drempel naar aandacht en begeleiding bij psychische of mentale problematiek zo laag mogelijk te maken zodat er snel en effectief geholpen kan worden en de kosten daarvoor relatief laag blijven. Wij zetten daarmee in op het gangbaar houden van personeel en deze verder te ontwikkelen met als doel ze tot aan hun pensioen werkzaam en binnen te houden. Voorkomen is namelijk echt zó veel goedkoper dan “genezen”.

VitaKrachtig is de ultieme combinatie van toegepaste psychologie en coaching in dienst van duurzame inzetbaarheid en werkgeluk!

 

 

 

 

 

 

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Ga naar de inhoud