Hypnose is een mentale toestand van sterk geconcentreerde concentratie, verminderd bewustzijn van je omgeving en verhoogde suggestibiliteit. Er zijn talloze technieken die gebruikt worden om een dergelijke toestand te veroorzaken. Gebruikmakend van de kracht van suggestie, wordt het vaak gebruikt om mensen te helpen ontspannen, het gevoel van pijn te verminderen of een gewenste gedragsverandering te vergemakkelijken.
Het is een manier om in trance te raken. Het is goed om duidelijk te zijn over het feit dat hypnose geen trance is, maar slechts één manier om trance te bereiken. Bij persoonlijke verandering is trance erg belangrijk, terwijl hypnose slechts één methode is om deze belangrijkste staat te bereiken.
Hypno Shows
Veel mensen denken bij hypnose aan wat ze zien op filmpjes op het internet of de shows van Rasti Rostelli. Dat is entertainment en daar speelt de hypnotiseur de hoofdrol en heeft alle aandacht. Dat heeft niets te maken met hypnotherapie waarin de cliënt de hoofdrol speelt en de sessie wordt gebruikt voor ontspanning, zelfontdekking en verandering.
Het zorgt voor ontspanning
Therapeuten brengen hypnotherapie of hypnotische suggestie tot stand met behulp van mentale beelden en rustgevende verbale herhaling die de patiënt in een trance-achtige toestand brengen. Eenmaal ontspannen, staat de geest meer open voor transformerende berichten.
Niet iedereen is even hypnotiseerbaar. Met behulp van hersenbeeldvormingstechnieken hebben onderzoekers verschillen gevonden in patronen van hersenconnectiviteit tussen degenen die reageren op hypnotische inductie en degenen die dat niet doen. Het onderscheid komt naar voren als verhoogde co-activering tussen het uitvoerende controlecentrum in de prefrontale cortex en een ander deel van de prefrontale cortex dat het belang of de relevantie van gebeurtenissen aangeeft.
Kort geleden las ik een bericht dat hypnose gedefinieerde als een soort top-down regulering van het bewustzijn. Een proces waarbij “mentale beelden” je biologische werking, waarneming en gedrag sturen.
Hypnostische suggesties
De oorspronkelijke definitie van suggestie is een stimulus of prikkel die een kritiekloze aanvaarding van een idee opwekt. Een poging om bepaald gedrag bij een persoon te bewerkstelligen, zonder hem daarbij te bevelen of te leiden. Het lijkt dan soms als een schijnbaar onwillekeurige reacties uitlokken van de deelnemer die niet denkt veel of enige controle (of keuzevrijheid) over de situatie hebben. Dat is niet waar. Onder hypnose kun je nooit tot iets aangezet of gedwongen worden wat niet binnen je eigen normen en waarden pakket past.
Ik gebruik in mijn praktijk trance en verschillende vormen van hypnose graag omdat verandering vaak niet gaat over wat je weet en denkt (je bewuste ik) , maar over wat je voelt (je onbewuste of onderbewuste ik). Uit de wetenschap is naar voren gekomen dat ons onbewuste 45.000 keer sneller is dan ons bewuste denken. Logisch dan ook dat je als je verandering in het onbewuste kunt maken het proces veel sneller kunt laten werken.
Dagdroomtherapie of Symbool Drama.
Een vorm waar ik heel graag mee werk heet dagdroomtherapie of symbool drama. Hierbij ga je niet in diepe trance of hypnose maar blijf je tijdens de hele sessie in gesprek en wordt je actief aangezet om te visualiseren en innerlijke beelden en voorstellingen van situaties te gebruiken, vaak in symbolische zin, die je belevingswereld weergeven. Omdat je niet in diep trance bent, ben je ook in staat je eigen innerlijke hulpbronnen op een inventieve, krachtige en creatieve manier in te zetten om zo zelf je situatie bij te sturen en oplossingen te gaan zien. Het “Aha effect” van deze sessies volgt zoals bij vele andere interventies pas na afloop en in de dagen, weken en soms maanden die er op volgen. Maar de veranderingen zijn vaak heel voelbaar en sterk.
Mocht je interesse gewekt zijn? Maar een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Het is gratis en geheel vrijblijvend.