+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl

Coaching is een relatief kleine investering in duurzame inzetbaarheid van je personeel

Een aantal jaar geleden schreef ik mijn eerste brochure over duurzame inzetbaarheid.

Die goeie ouwe tijd!

Toen was de gemiddelde duur van psychische ziekteverzuim en/of burn-out, volgens cijfers van het CBS en het Ministerie van Volksgezondheid 180 dagen. Bij uitval kostte zo’n werknemer toen een slordige € 45.000, vervanging, productieverlies en begeleiding kosten nog niet meegerekend.Duurzame inzetbaarheid 3

Burn-out, stress en andere oorzaken voor werk gerelateerd ziekteverzuim zijn het nieuws van de dag. Dat is niet gek, aangezien 30% van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werk gerelateerde psychische klachten. De meest voorkomende beroepsziekte in Nederland is psychosociale arbeidsbelasting.

En nee, het is er niet beter op geworden met covid, de energiecrisis en het algemene personeelstekort.

Ondertussen is de gemiddelde uitval al 242 dagen en zijn de loonkosten opgelopen tot een slordige € 60.000 per burn-out. Men heeft ook goed zicht gekregen op de bijkomende kosten. Hou je vast! De loonkosten mag je dan met 2,2 vermenigvuldigen!

Een dikke € 133.000 dat is wat de gemiddelde werknemer met psychisch verzuim de werkgever kost.  Zelfs als u een goede verzuimverzekering heeft, die 100% loondoorbetaling dekt, kost het u nog gemiddeld een hele dikke 70.000 euro.

Investeren in duurzame inzetbaarheid is investeren in je bedrijf.

De rekening voor dit verzuim valt, hoe oneerlijk dat ook mag zijn en mag voelen, grotendeels op de mat van de werkgever.

En dat terwijl de oorzaak voor het verzuim, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zelden uitsluitend werk gerelateerd is. Want van de zeven meest genoemde oorzaken ligt er slechts één exclusief bij de werkgever.

Duurzame inzetbaarheid 6Het ding is, dat de problemen wél vaak op de werkvloer tot uiting komen. Want daar brengt men relatief veel tijd door en komt voor veel uitdagingen te staan.

Er speelt meestal zo veel meer dan alleen werkdruk of met werkstress omgaan. Wel lastig dat “de baas” het mag opknappen! Daarbij zorgt het bij veel kleinere MKB bedrijven voor serieuze problemen in de bedrijfsvoering.  Als er al maar één werknemer een tijd uitvalt loopt de druk gelijk enorm op voor de overige collega’s.

Dit kan voor een groot deel voorkomen worden!

Vaak zijn er voor management en collega’s toch duidelijke signalen dat iemand niet “lekker in zijn vel zit”. Het is een goede eerste stap om je werknemer hierover aan te spreken. Werknemers een aantal sessies per jaar met een life coach aanbieden, zorgt voor een nog optimaler werkklimaat en kan ergere klachten voorkomen.  Het is een effectieve verzuimpreventiemethode.

Duurzame inzetbaarheid – Hoe doen “de grote jongens”dat?Duurzame inzetbaarheid 1

Investeren in de mentale en emotionele gezondheid van werknemers is investeren in duurzame inzetbaarheid. Een beursgenoteerde International als Stanley Black & Decker (waar ik zelf 16 jaar gewerkt heb) biedt al haar personeel zonder tussenkomst van HR of management de mogelijkheid om persoonlijke coaching in te zetten. Het merendeel van de arbeidsongeschiktheid-verzekeraars in Nederland biedt de mogelijkheid van coaching standaard aan in het pakket voor de bij hen verzekerde ondernemers.

Geen samaritanen.

Dat doen deze jongens echt niet uit de goedheid van hun hart, maar omdat ze onder de streep al lang uitgerekend hebben dat het de firma in financieel opzicht veel meer oplevert dan het kost!

Duurzame inzetbaarheid 7Veel multinationals en grote bedrijven in Nederland hebben coaching al standaard in hun HR preventiepakket. Zo zit ik lokaal o.a. in de coaching pools van Dichterbij/Stevig, WML en OOvB adviseurs en accountants. Het MKB blijft op enkele uitzonderingen na serieus achter, terwijl daar net zo veel of zelfs meer te winnen is. Want in een kleiner bedrijf is de belastbaarheid van het overige personeel minder, simpelweg vanwege het aantal werknemers.

Naast het 1-op-1 overnemen van de kosten kan ook het Persoonlijk Ontwikkelingsbudget voor werknemers dat in veel CAO’s is opgenomen, ingezet worden om persoonlijke coaching te betalen.

Meer weten over de mogelijkheden en de kosten van duurzame inzetbaarheid door middel van coaching? Op de werkgevers link van de website vind je meer gedetailleerde informatie.

Vind je dit artikel leuk? Deel het:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Naar de inhoud springen