+316 15 25 30 06
info@parfaitlifecoaching.nl
Duurzame inzetbaarheid VitaKrachtig
Vitakrachtig

Investeren in duurzame inzetbaarheid werknemers loont!

Medewerkers die met plezier naar hun werk gaan en zich gewaardeerd voelen, blijven langer bij je organisatie én kunnen langer productief blijven, liefst tot aan hun pensioen. 

Met VitaKrachtig combineren onze ervaring als toegepast Psycholoog en NLP en Life Coach, o.a. opgedaan bij de Politie en het bedrijfsleven, met onze passie, kennis en kunde voor Duurzame Inzetbaarheid. Onze focus ligt op werkgeluk, (psychische) verzuimpreventie en persoonlijke ontwikkeling. 

Wij willen vooral het MKB “aanzetten” om door middel van deze focus personeel mentaal gezond te houden, te kunnen binnenhouden en ontwikkelen. Voorkomen is namelijk echt zó veel goedkoper dan “genezen”. 

Hoe krijgen we nu méér grip op het psychisch verzuim?
Het probleem én de oplossing in 10 punten.

 1. 70% van het verzuim heeft geen medische oorzaak. Grootste deel hiervan is het gevolg van levensgebeurtenissen.
 2. Deze zijn in beginsel niet gigantisch groot, maar zeer privé dus men wil er meestal niet over praten.
 3. Mocht je wel hulp willen, ben je in het reguliere traject gemiddeld een half jaar verder voordat je daadwerkelijke hulp krijg . Dan is het spreekwoordelijke kalf vaak al verdronken.
 4. Als er kort na het ontstaan van problemen door levensgebeurtenissen aandacht en begeleiding geboden wordt, kan er veel opgelost worden.
 5. De succesfactor van coaching is 80%.
 6. Een gemiddeld traject voor een werknemer met problemen kost € 700
 7. Een gemiddelde burn-out van een werknemer kost 185 x meer! namelijk € 130.000
 8. Wij halen de drempel van punt 2 weg met onze unieke aanpak.
 9. Wij bieden gegarandeerd eerste hulp binnen 5 werkdagen in tegenstelling tot punt 4.
 10. 9 eurocent per werknemer per werkzame dag is de investering in preventie van psychisch verzuim bij een abonnement van VitaKrachtig.
Duurzame inzetbaarheid 9

Voor de nu nog geïnteresseerden de onderbouwde en uitgebreide uitleg.

Hoe ontstaat het?

70% van het verzuim heeft geen medische oorzaak. De oorzaak van psychisch verzuim heeft vaak weinig te maken met het werk, de werkplek, de collega’s of de “baas”. In de meeste gevallen is ‘t het gevolg van zaken die zich in de privésfeer afspelen, levensgebeurtenissen. 

Slechts als we spreken over werkdruk of werksfeer is het iets waar je als werknemer direct invloed op kunt hebben. Die overige oorzaken neemt je personeel “gratis en voor niets” mee de werkvloer op. En jij mag de rekening betalen. Dat klinkt oneerlijk en misschien is het dat ook, maar dat veranderd niets aan het feit dat de Nederlandse wet het toch zo regelt. 

In de kiem zijn deze levensgebeurtenis-problemen niet direct onoverkomelijk of gigantisch, maar niemand loopt er graag mee te koop dat ‘zijn partner weg wil’, ‘de kinderen onhandelbaar zijn’, ‘je het verdriet van een overlijden geen plaats kunt geven’ of er bijvoorbeeld ‘psychische problemen zijn in het gezin’. 

De meeste werknemers zullen dan ook pas als alles uit de hand loopt openheid van zaken geven, en zelfs dan nog beperkt. 

Begrijpelijk, maar jammer dat deze drempel er is. Want als dit soort problemen ontstaan door levensgebeurtenissen, in een vroeg stadium de juiste aandacht en begeleiding krijgen kan psychisch verzuim met langdurige uitval vaak voorkomen worden . 

Duurzame inzetbaarheid 3

Hoe haal je deze drempel weg?

Als ik als werknemer eerst bij mijn baas of HR met “de billen bloot moet” voordat er gekeken kan worden naar hulp, dan laat 90+% van het personeel verstek gaan. Dan hoor je pas over de problematiek als iemand er met een burn-out (gemiddeld kost een burn-out in NL  momenteel €130.000) langdurig tussen uit valt. Of misschien hoor je wel nooit wat de reden was omdat het blijft hangen onder “privé” bij de (bedrijfs)arts. 

Daarnaast is het momenteel in het reguliere circuit zo dat je eerst met je problemen naar de huisarts moet. Als die je serieus neemt wordt er bijna standaard 6 weken “rust” voorgeschreven. Onze ervaring is dat’ in je uppie thuis op de bank’ nog maar weinig mensen hun problemen opgelost hebben. Zeer waarschijnlijk wordt je dan uiteindelijk doorverwezen naar de psychologisch praktijkondersteuner, en als die er niet echt wat mee kan, wordt je doorgezet wordt naar de reguliere GGZ. Waar je dan 20+ weken (als je geluk hebt) mag wachten voordat er iemand echt met je aan de gang gaat. 

Maar er is een beter oplossing voor psychisch verzuim preventie! 

Zo doen wij dat!

VitaKrachig biedt een service waarbij jouw werknemers, anoniem met een specifieke bedrijfscode, bij ons terecht kunnen voor een eerste gesprek/intake. Dit is gratis voor hen, maar ook kosteloos voor jou.

Naar aanleiding van dat gesprek maken wij een bericht voor management of HR met de probleemstelling en de begeleiding die wij daarin kunnen bieden. Hier heb je als werkgever dus nog steeds het zeggen of je dit traject kan/wil ondersteunen. Zeg je daar ja op, dan is anonimiteit hebben we gemerkt, vaak niet meer zo belangrijk en kunnen we gaan zorgen dat iemand gangbaar blijft op zijn werkplek en weer beter in zijn vel gaat zitten, zodat hij zijn werk goed kan blijven doen. Wil iemand wel anoniem blijven, het resultaat is het zelfde, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk.

Duurzame inzetbaarheid 1
Duurzame inzetbaarheid 7

Wat kost jou psychisch verzuim preventie als je met ons samenwerkt? 

VitaKrachtig wil voor echte impact graag dat jij de drempel naar hulp voor je werknemer zo laat mogelijk maakt. Daarom doen wij dat voor jou als werkgever natuurlijk ook! Samen werken we er aan om psychisch verzuim naar beneden te brengen. 

Wij bieden daarom abonnementen op basis van je bedrijfsgrootte. Maar het komt er op neer dat je per jaar, voor je werknemer 9 euro cent per werkbare dag investeert voor zijn of haar duurzame inzetbaarheid. 

Daarvoor garanderen wij binnen 5 werkdagen een intake gesprek met de werknemer zodra die zich meldt. Aangezien de problematiek als ook de oplossingen altijd maatwerk zijn rapporteren wij per omgaande naar management of HR met een specifiek op die werknemer gericht voorstel. Daar kun je als werkgever dan wel of niet mee instemmen. 

Bedrijfsgrootte:Abonnement per jaar:
Tot 25 werknemers-€ 543
Tot 50 werknemers-€ 1086
Tot 100 werknemers-€ 2172
Meer dan 100 werknemers-In overleg

VitaKrachtig is de combinatie van toegepaste Psychologie en NLP en Life Coaching. Onze ervaringen, opgedaan bij o.a. de Politie en het bedrijfsleven hebben we samen met onze passie, kennis en ervaring gebundeld voor Duurzame Inzetbaarheid. Onze focus ligt op werkgeluk, (psychische) verzuimpreventie en persoonlijke ontwikkeling. 

Maar wat maakt mentale coaching zo effectief voor Duurzame Inzetbaarheid werknemers? 

Hier komen een aantal van de principes van Cialdini om de hoek kijken. 

 1. Wederkerigheid: Door jouw medewerkers te ondersteunen met mentale coaching, laat je zien dat je geeft om hun welzijn. Dit kan leiden tot een wederzijds gevoel van waardering en loyaliteit. 
 1. Sociale bewijskracht: Als werkgever die mentale coaching aanbiedt, laat je zien dat je begrijpt dat de mentale gezondheid van je medewerkers belangrijk is. Dit kan andere werkgevers inspireren om hetzelfde te doen. 
 1. Autoriteit: Door professionele mentale coaching aan te bieden, geef je jouw medewerkers toegang tot experts die hen kunnen helpen bij het omgaan met stress en andere uitdagingen. Dit vergroot hun vertrouwen in jou als werkgever. 
 1. Consistentie: Door consequent mentale coaching aan te bieden, laat je zien dat je waarde hecht aan de lange termijn gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Dit creëert een positieve bedrijfscultuur waarin iedereen zich gesteund voelt. 
Duurzame Inzetbaarheid werknemers foto Carin 1

Carin Fait
06- 1525 300

Duurzame Inzetbaarheid werknemers foto Peggy 2

Peggy Hendriks
06-3462 0733

Subsidie van de overheid per 1 september.

Gelukkig kunnen bedrijven nu profiteren van een overheidssubsidie die specifiek gericht is op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid werknemers binnen je bedrijf. 

Van 1 september tot en met 30 november 2023 heb je de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid op de werkvloer bevorderen. Dit kan variëren van het organiseren van trainingen en workshops, tot het implementeren van flexibele arbeidsvoorwaarden of het stimuleren van een gezonde mentale en fysieke levensstijl onder je medewerkers. 

Misschien denkt u nu: “Dat klinkt interessant, maar wat komt er allemaal kijken bij het aanvragen van deze subsidie? Daar heb ik geen verstand van!” 

Voor wie is deze subsidie?

Dat is simpel: Werkgevers met hart voor hun personeel en toekomstvisie!  Dit kunnen zowel kleine als grote bedrijven zijn, uit alle sectoren. Het belangrijkste criterium is dat je bedrijf gevestigd is in Nederland en dat je werknemers in dienst hebt. 

Nu je weet of je bedrijf in aanmerking komt voor de subsidie, wilt je natuurlijk weten hoeveel geld u kunt ontvangen. Het drempelbedrag is € 75.000. 

Om aanspraak te maken op deze subsidie, dien je onderzoek te doen en een plan op te stellen waarin je beschrijft welke activiteiten je wilt uitvoeren en hoe deze bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Het onderzoek waarbij vooral de ervaringen van je werknemers doorslaggevend zijn, doen wij. Aan de hand van de uitslag daarvan en de behoefte(n) die daarbij naar boven komen gaan we aan de slag met het voorstellen van de verschillende “duurzaamheidsblokken” voor het vormgeven van het plan. Deze bestaan bijvoorbeeld uit mentale overbelasting, psychische verzuim, financiële uitdaging/loonbeslagen, werkgeluk en onvoldoende fysieke fitheid. 

Deze informatie kan al ingezet worden bij de subsidieaanvraag maar geeft vooral ook handen en voeten aan het plan en de uitvoering  ervan. Voor het compleet uitwerken van de specifieke aanvraag koppelen we je aan een professioneel bedrijf die de aanvraag schrijft en samen met jullie in dient. Ieder zijn vak! 

Wat kan VitaKrachtig betekenen?

De hulp van VitaKrachtig stopt dus niet na het indienen van de aanvraag. Dan beginnen wij eigenlijk pas. Zodra de subsidieaanvraag goedgekeurd is, staan wij klaar om je te ondersteunen bij de uitvoering van de activiteiten. We bieden assessments, programma’s, coaching, training en workshops aan medewerkers en het management, zodat iedereen ook echt optimaal kan profiteren van de investering in hun duurzame inzetbaarheid werknemers. 

Kortom, de overheidssubsidie voor duurzame inzetbaarheid werknemers biedt jouw als werkgever een unieke kans om met grote impact te investeren in het welzijn en de ontwikkeling van je medewerkers. 

Investeringen die niet alleen voordelen hebben op korte termijn, maar vooral ook op lange termijn, door het behoud van waardevol personeel dat langer productief kan blijven. 

Wilt u meer weten over hoe onze diensten jou als ondernemer kunnen helpen of is je interesse gewekt over deze subsidie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

VitaKrachtig is de ultieme combinatie van toegepaste psychologie en coaching in dienst van duurzame inzetbaarheid werknemers en werkgeluk! 

Link naar de site van Sociale Zaken en Werkgelegenheid m.b.t deze subsidieregeling: https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/actueel/nieuws/2023/05/01/subsidie-duurzame-inzetbaarheid-voor-bedrijven-vanaf-september-2023-beschikbaar 

Vitakrachtig
Ga naar de inhoud