ADHD het wetenschappelijk, technische verhaal
Het wordt in de DSM-5 tot de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen gerekend en verwijst naar een hardnekkig patroon van onoplettendheid en/of hyperactiviteit-impulsiviteit dat het dagelijkse functioneren of de ontwikkeling in significante mate belemmert. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een stoornis waarbij je vaak erg druk en snel afgeleid bent. Dat kan op verschillende manieren voor problemen zorgen.
Bij kinderen
Het is een probleem als je als kind niet meer goed mee kan doen in de klas. Kinderen met ADHD leren soms minder snel, omdat ze snel zijn afgeleid. Of de meester of juf wordt vaak boos, omdat je kind niet altijd op de plek blijft zitten. Andere kinderen vinden je kind soms gek, omdat die vaak wat wilder is tijdens het spelen. Het is gedrag dat bij ADHD hoort. Daar kan je kind niets aan doen, maar het maakt veel dingen best moeilijk.
Bij volwassenen
Ook bij volwassenen komt het voor, het gaat niet altijd over als je ouder wordt. Wel kun je leren om er beter mee om te gaan, zodat je er minder last van hebt in het dagelijks leven.
Soms kom je er pas op latere leeftijd achter dat je het hebt. Bijvoorbeeld omdat je steeds meer problemen op je werk krijgt. Dat kan komen doordat je het lastig vindt om overzicht te houden. Of je krijgt problemen in relaties, zoals met vrienden of je partner. Want soms kun je heel heftig reageren, wat anderen vervelend kunnen vinden.
Soorten ADHD
Er zijn allerlei kenmerken die bij deze problematiek horen. Dat je druk bent bijvoorbeeld, maar ook dat je niet altijd goed oplet. Je kunt snel afgeleid zijn en het lastig vinden om naar anderen te luisteren. Er zijn 3 soorten, met elk hun eigen kenmerken:
- 1. ADHD-I (Inattentive): je hebt vooral moeite om je aandacht bij dingen te houden. Je zit vaak in je eigen wereld, voor anderen lijkt het alsof je aan het dagdromen bent. Dit heette vroeger ADD, Attention Deficit Disorder.
- 2. ADHD-H (Hyperactive/Impulsive):je bent erg druk, je beweegt veel en kunt moeilijk stilzitten. Ook doe en zeg je vaak dingen zonder er eerst over na te denken.
- 3. ADHD-C (Combined): je hebt kenmerken van allebei de andere soorten. Je bent dus druk én je hebt moeite met aandacht. Deze vorm komt het meest voor.
Bron: Hersenstichting
Het praktische, het “andere” verhaal
Vanuit mijn opleiding en ervaring ga ik op een andere manier aan het werk met mensen die het label ADHD hebben gekregen. De insteek is dat je geen ADHD hebt of een ADHD-er bent, maar dat je het doet! En wat je doet (geloof het of niet) kun je ook laten! Ik zie het label dan ook als een “klittenband” label. Bedoeld om aandacht te hebben voor wat moeilijk gaat in het moment (dus dan mag het er even op) maar ook direct weer weghalen als het niet meer van toepassing is!
Je zult zien dat het er veel minder op zit dan je ooit dacht! Je zult anders over jouw “probleem” gaan denken, maar er ook anders over gaan voelen. Dat is een heel belangrijke combinatie. Met alleen denken halen we het namelijk niet. Daarvoor is ons denkende brein véél te langzaam! Ons voelende brein (onbewuste of onderbewuste) is naar schatting zo’n 45.000 x sneller. Die gaan we mee inzetten om verandering te creëren.
Dat gaat ook het moment zijn dat de wereld (en de mensen) om je heen mee gaat bewegen en je heel anders in jouw leven kunt gaan staan. Ook voor ouders, begeleiders en leerkrachten een hele andere maar zeer positieve en functionerende manier om hier op deze manier naar de gaan kijken en het ook te gaan voelen.
Maak een kennismakingsafspraak als je hier graag meer informatie over wil. Dat is altijd gratis en vrijblijvend.